MENU
Acasă » Articole » Consiliul local » Regulamente aprobate de Consiliul local

REGULAMENTUL privind constatarea contravenţiilor administrative ce ţin de competenţa APL Tudora

Anexa nr.1 la decizia Consiliului local

Nr.4/2 din 18.09.2017

REGULAMENTUL

privind constatarea contravenţiilor administrative ce ţin de competenţa APL Tudora.

I. Dispoziţii generale

1.1Prezentul Regulament stabileşte activităţile de bază privind modul de efectuare a controalelor în teritoriul subordonat primăriei satului, asigură eficienţa şi rezultatul lor, simplifică şi uşurează lucrul agenţilor constatatori.

 

1.2 Scopul aprobării prezentului Regulament este explicarea, simplificarea procedurii agenţilor constatatori, folosirea mai amplă a împuternicirilor pentru buna desfăşurare a activităţii APL, conştientizarea populaţiei, formarea deprinderilor în menţinerea ordinei şi curăţeniei în teritoriu, respectarea planului urbanistic general al satului, păstrarea patrimoniului şi bunurilor obşteşti din intravilanul şi extravilanul satului, respectarea regulilor în constrcţii şi de comerţ, respectarea actelor legislative şi normative în vigoare ale Republicii Moldova.

1.3 Prevederile regulamentului sunt obligatorii pentru agenţii economici cu orice formă de proprietate şi gen de activitate, instituţiile de educaţie, medicale, de cultură, sport şi proprietarilor caselor de locuit.

 

II.Constatarea, stabilirea, modalitatea de examinare,

procedura şi baza de aplicare a faptelor stabilite prin lege ca

contravenţii ce ţin de interesul APL.

2.1Dreptul de a constata şi a încheia procese verbale conform art. 42310 şi modificărilor din Codul Contravenţional al R. Moldova îl are primarul,viceprimarul,arhitectul-şef, şefii şi şefii adjuncţi ai subdiviziunilor specializate din cadrulAPL, specialiştii principali şi specialiștii coordonatori din cadrul acestora desemnați de către primar (În cazul primăriei satului Tudora – viceprimarul, numit în continuare agent constatator).

Procesul verbal se încheie de către agentul constatator pe baza constatărilor personale şi a probelor acumulate în prezenţa făptuitorului, sau în lipsa lui.

 

2.2Pentru monitorizarea, realizarea şi organizarea bunei activităţi în teritoriul subordonat primăriei satului, agentul constatator enumerat în pct. 2.1 al prezentului Regulament şi cei care vor fi desemnaţi de primar,în activitatea sa se vor conduce de CCA al Republicii Moldova, prezentul Regulament, alte acte legislative, normative şi directive în vigoare ale Republicii Moldova.

2.3 Cadrul legal pentru reglementarea prevederilor regulamentului dat constituie:

Art.42310Administraţia publică locală şi modificările în vigoare din 16.03.2017 din Codul Contravenţiilor Administrative al Republicii Moldova-art.1261, art. 154, art.157 al.(7) şi (8), art.179, art.273 pct. 9), 91), 11), 15) şi 16).

 

2.4 Caracterul contravenţional al faptei şi sancţiunea ei contravenţională pe art. 1261, 154, 157 al.(7) şi (8), art, 273pct.9) , 91), 11), 15) şi 16) agent constatator ale căror este APL, se stabileşte în baza CCA al R. Moldova cu aplicarea prezentului Regulament şi se remit spre examinare comisiei administrative a primăriei s. Tudora, în termen de 24 ore de la data întocmirii. Secretarul responsabil al comisiei le înregistrează într-un jurnal special şi le prezintă spre examinare Comisiei Administrative respectându-se orice termen conform CCA al Republicii Moldova.

Caracterul contravenţional al faptei şi sancţiunea ei contravenţională pe art. 178 şi art. 179, agent constatator al căror este tot APL se stabileşte în baza CCA al R.Moldova cu aplicarea prezentului Regulament, se înregistrează într-un jurnal aparte de către secretarul primăriei şi se remit de el spre examinare instanţei de judecată competente, în termenii stabiliţi de lege.

2.5 Se socot contravenţii pe articolul 42310 la care APL este agent constatator şi se sancţionează conform CCA al Republicii Moldova şi prezentul Regulament în următoarele cazuri şi situaţii:

Păşunatul ilegal al animalelor

  • Se socoate păşunat ilegal al animalelor pe terenurile proprietate publică a unităţii administrativ – teritoriale în altă perioadă a anului decît cea stabilită de către APL, pentru primăria s. Tudora, 01 mai începutul sezonului de păşunat şi 31 octombrie sfîrşitul sezonului de păşunat - anual, dacă prin dispoziţie a primarului sau decizie a consiliului sătesc nu vor fi făcute alte modificări.
  • Este interzis păşunatul bovinelor, ovinelor, caprinelor în spaţiile verzi din intravilanul şi extravilanul satului în orice perioadă a anului.
  • Este interzis păşunatul în comun al grupurilor de animale de diferite specii, păşunatul animalelor bolnave.

Încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor

  • Ne respectarea de către agenţii economici de orice formă de proprietate şi gen de activitate a instituţiilor din sfera socială, instituţiilor de educaţie, medicale, de cultură, sport şi de către cetăţeni a modului stabilit de colectare, păstrare, transportare, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice pe malul râului Nistru, râpilor , fîntînilor, izvoarelor, în spaţiile verzi (parcuri, scuare, clumbe), din intravilanul satului, depozitarea pe teren public a deşeurilor industriale, materialelor de construcţie (piatră bută, petriş, prundiş , nisip, Pgs, argilă, sol fertil fără acordul APL), deşeuri menajere, animaliere, nutreţuri (fîn, ceclej,baloate de paie), rămăşiţe vegetale de la hrana animalelor (ogrinji, alte rămăşiţe), lemne de foc,deşeuri de altă natură (creangă de la curăţitul arborilor, viţei de vie, tufari, buruian de grădină, rămăşiţe vegetale de la strânsul roadei din grădinile particulare) se sancţionează conform legilor în vigoare. Sectorul care cuprinde trotuarul, zona verde şi gardul proprietarului trebuie să fie menţinut în ordine şi curăţenie, copacii, tufarii care se află în zona dată trebuie să fie îngrijiţi şi curăţiţi de proprietarii care trăiesc în apropierea nemijlocită. Agenţii economici din teritoriul subordonat care au în proprietate unităţi de producere şi comerciale, magazine, gherete, chioşcuri sunt obligaţi să ţină în curăţenie atît teritoriul particular, cît şi zona aferentă, apropiată unităţii comerciale pînă la strada principală, să creeze condiţii pentru păstrarea, menţinerea ordinii şi curăţeniei în teritoriu, să instaleze urne pentru depozitarea deşeurilor de la vînzarea mărfurilor comerciale şi producţiei agricole (carton, hîrtie, plastic, peliculă, rămăşiţe vegetale, legume stricate ). Atît agenţii economici cît şi persoanele fizice sunt obligaţi să păstreze orice bunuri proprietate publică din intravilanul şi extravilanul satului.
  • În scopul antrenării colectivelor de muncă şi a locuitorilor în activitatea de salubrizare a teritoriului subordonat primăriei se stabileşte o zi în săptămînă pentru salubrizarea teritoriului- vinerea.

Cazurile cînd este creat pericol de poluare a mediului.

În conformitate cu prezentul Regulament şi legile în vigoare este interzis şi se sancţonează orice caz de:

  • Scurgerea deşeurilor menagre, animaliere lichide în rîul Nistru, rîpi , fîntîni, izvoare, poluarea solurilor de pe terenurile publice, spaţiilor verzi cu deşeuri solide şi lichide de orice provienţă.
  • spălarea autovehiculelor, tractoarelor, remorcilor, ect. pe străzi pe malurile rîurilor, cursurilor de apă şi alte locuri neamenajate pentru aceste scopuri.
  • Este interzisă depozitarea arbitrară ori în locuri interzise a deşeurilor fără autorizaţia primăriei satului.
  • Depozitarea deşeurilor în drum spre gunoiştea satului – pe marginea şi a costamentele drumului, în fîşiile de protecţie, pe păşuni şi fîneţe pe malul iazurilor, cursurilor de apă).
  • se sancţionează în caz de depistare a încălcărilor legate de neasigurarea curăţirii deşeurilor provenite de la animalele scoase la plimblat - cîini, pisici, animalele conduse la păşunat - vite cornute mari, cabaline, ovine, caprine.
  • Este interzisă intrarea, plimblarea şi parcarea transportului de tracţiune animalieră - căruţe trase de cai, care trase de boi pe străzile centrale ale satului.
  • Pentru asigurarea curăţeniei din urma animalelor de tracţiune benefeciarii unor asemenea transporturi sunt datori să aibă echipament instalat la animalele de tracţiune pentru reţinerea excrementelor animaliere (scutice pentru cai).
  • Este interzisă îngroparea animalelor, păsărilor în locuri neautorizate- spaţii verzi, malurile rîurilor, rîpilor, din intravilan şi extravilan, lîngă fîntîni, izvoare, pe şesuri, păşuni, fîneţe.

Construcţii neautorizate şi intervenţii neautorizate la construcţiile existente.

  • Este interzis abaterile de la certificatele de urbanizm (schimbarea locului, dimensiunilor sub construcţie), şi proiectelor,schimbarea aspectului estetic al clădirilor cu multe etaje a blocurilor de locuit, construcţia balcoanelor, mansardelor fără avizul pozitiv a APL, modificări ale construcţiilor în interior, ale clădirilor de orice tip, îndeosebi ale unităţilor comerciale, care sunt obligate să păstreze aspectul exterior şi interior la un nivel înalt de calitate arhitecturală şi de bun gust.
  • În cazul în care obiectul este în stadie de construcţie proprietarul este obligat să cu acordul APL să îngrădească obiectul cu gard de protecţie din tablă profilată cu o înălţime de 2,2 m, cu respectarea hotarului proprietarului şi numai pe perioada cît se va construi obiectul, cu instalarea obligatorie a panoului informativ despre obiectul construit.
  • Gardurile care sunt într-o stare deplorabilă (garduri vechi neîngrijite, parţial demolate şi care nu au nici un aspect estetic) vor fi înnoite, reparate, construite, reconstruite de către proprietar. Lucrul ce ţine de amplasare şi aspect proprietarul îl va coordona obligatoriu cu APL.
  • Agenţii economici şi, proprietarii care deţin loturi în proprietate privată şi nu sunt îngrădite sunt obligaţi să întreţină în curăţenie şi să amenajeze uniform bunurile ce le deţin.
  • Copacii cu coroana mare, care se află pe terenuri private, dar se mărginesc cu gardul vecinilor sau cu terenurile publice vor fi curăţiţi de proprietar pentru a nu provoca discomfort vecinilor şi a nu acoperi accesul şi vizibilitatea în timpul mişcării transportului.
  • Pe timp de iarnă atît agenţi economici din teritoriu, cît şi persoanele fizice care au în posesie şi administrează teritorii au grijă de curăţirea lor.
  • Se interzice de a depozita şi arunca zăpada colectată pe trotuaruri şi partea carosabilă.

Încălcarea regulilor de comerţ

  • Nu se permite amplasarea anunţurilor şi reclamrelor fără acordul APL, amplasarea mărfurilor industriale, de uz casnic, a producţiei agricole, produselor alimentare pe străzi şi trotuare.
  • Este interzisă realizarea producţiei uşor alterabile, produse lactate-lapte, brînză, smîntînă, unt, chefir, peşte, mezeluri,afumături sub cerul liber şi în locuri neamenajate.
  • Agentul economic nu poate activa pe teritoriul subordonat primăriei fără înştiinţarea de recepţionare.

III. Dispoziţii finale

3.1 Primăria în activitatea sa zi de zi, în limitele cometenţei sale, va întreprinde acţiuni ce se impun pentru a familiariza, conştientiza populaţia cu cerinţele din Codului Contravenţiilor Administrative ale Republicii Moldovaşi a prezentului Regulament, va efectua şi promova activităţi ce ţin de educaţia respectării legilor şi actelor normative şi directive în vigoare în teritoriul subordonat.

3.2 Prezentl Regulament întră în vigoare la data aprobării de către consiliul sătesc.

3,3 Nerespectarea pevederilor Regulamentului atrage după sine răspundere administrativă conform prevederilor CCA al Republicii Moldova, actelor legislative şi normative în vigoare.


Dacă v-a plăcut postarea, apreciaţi-ne cu un Like!


Categorie: Regulamente aprobate de Consiliul local | Adăugat de: mchilian (19.09.2017)
Vizualizări: 251 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar

uCoz