MENU
Acasă » Articole » Consiliul local » Regulamente aprobate de Consiliul local

REGULAMENTUL privind constituirea fondului de rezervă al Consiliului sătesc Tudora şi utilizarea mijloacelor acestuia.

Aprobat

prin decizia consiliului sătesc

nr.3/4 din 08.12.2015

REGULAMENTUL

privind constituirea fondului de rezervă al Consiliului sătesc Tudora şi utilizarea mijloacelor acestuia.

I. Dispoziţii generale

1. Regulamentul dat privind constituirea fondului de rezervă al Consiliului sătesc şi utilizarea mijloacelor acestuia (în continuare – Regulamentul) determină modul de constituire, utilizare, evidenţă şi control al fondului de rezervă al Consiliului sătesc.

2. Prevederile prezentului Regulament au acţiune asupra Consiliului sătesc şi a primarului satului Tudora.

II. Constituirea fondului de rezervă al C/s Tudora, utilizarea şi alocarea mijloacelor acestuia

3. Fondul de rezervă este un fond bănesc, constituit anual de C/s Tudora şi destinat unor cheltuieli pentru acţiuni cu caracter excepţional şi imprevizibil, care nu sunt prevăzute în bugetul primăriei şi care ţin de competenţa Consiliului sătesc.

4. Cuantumul fondului de rezervă se aprobă anual de către Consiliul sătesc la aprobarea bugetului pentru anul următor, în mărime de cel mult de 2 % din volumul cheltuielilor bugetului ei, în conformitate cu prevederile articolului 18 din Legea nr. 397-XV din 16 octombrie 2003 privind finanţele publice locale.

5. Mijloacele fondului de rezervă pot fi utilizate pentru:

a) lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale, catastrofelor, accidentelor şi altor îmtîmplări majore cu caracter distructiv; efectuarea lucrărilor de proiectare aferente acestor acţiuni;

b) restabilirea obiectelor, de importanţă, care sunt parte ale domeniului public, în cazul calamităţilor naturale provocate de procese geologice periculoase;

c) acordarea ajutorului financiar unic pentru sinistraţi;

d) acordarea ajutorului financiar unic persoanelor socialmente vulnerabile (în caz de intervenţie chirurgicală foarte costisitoare - mai mult de 10 mii lei; incendiere de proporţii mari a bunurilor imobiliare - peste 50 % şi alte cazuri excepţionale), nu mai des de o dată în 3 ani;

e) finanţarea unor acţiuni de promovare a culturii, altor activităţi, avînd drept scop dezvoltarea comunităţii;

f) recuperarea cheltuielilor legate de transportarea şi repartizarea ajutoarelor umanitare acordate primăriei (în caz de necesitate);

g) acordarea ajutorului financiar sau material serviciului de pompieri şi salvatori pentru îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale, conform prevederilor legale;

h) alte cheltuieli cu caracter imprevizibil şi necesităţi de urgenţă, care, în conformitate cu legislaţia, ţin de competenţa Consiliului sătesc.

6. În cazul încasării în procesul de executare a bugetului a veniturilor suplimentare la cele aprobate în bugetul unităţii administrativ-teritoriale, fondul de rezervă poate fi completat pe parcursul anului cu mijloace financiare, dar nu mai mult de 2 % din volumul cheltuielilor preconizate în buget.

7. Alocarea mijloacelor fondului de rezervă se efectuează în baza deciziei autorităţii reprezentative şi deliberative a unităţii administrativ-teritoriale respective, în limita alocaţiilor prevăzute în buget şi în baza documentelor justificative.

8. În cazuri excepţionale şi necesităţi de urgenţă (punctul 5 litera a) din prezentul Regulament) autoritatea executivă a unităţii administrativ-teritoriale va aloca, în baza dispoziţiei sale, mijloace din fondul de rezervă, cu aprobarea ulterioară obligatorie de către autoritatea reprezentativă şi deliberativă respectivă.

 

III. Procedura elaborării şi adoptării deciziilor autorităţii reprezentative

şi deliberative a unităţii administrativ-teritoriale privind utilizarea mijloacelor din fondul de rezervă

9. Consiliul sătesc Tudora examinează cererile, demersurile, solicitările (în continuare - cereri) parvenite de la persoanele fizice şi juridice privind alocarea de mijloace din fondul de rezervă şi le remite pentru examinare personalului abilitat cu acest drept.

10. În urma examinării cererilor primite şi a documentelor justificative, cu excepţia cazului expus în punctul 5 litera a), autoritatea executivă elaborează un aviz şi proiectul de decizie, care se prezintă în modul stabilit la şedinţa Consiliului sătesc.

11. Consiliul sătesc examinează cererea, avizul sau proiectul de decizie, precum şi alte materiale justificative şi decide asupra alocării mijloacelor din fondul de rezervă.

IV. Modul de alocare a mijloacelor din fondurile de rezervă ale

autorităţilor administraţiei publice locale

12. Contabilitatea Primăriei Tudora, în baza deciziei Consiliului sătesc şi a documentelor justificative, alocă mijloace din fondul de rezervă, cu precizarea planului de cheltuieli.

13. Mijloacele fondurilor de rezervă ale Consiliului sătesc prevăzute pentru a fi alocate persoanelor juridice se transferă pe conturile acestora, iar cele alocate persoanelor fizice - la conturile acestora sau se achită nemijlocit în mijloace băneşti, în funcţie de solicitarea beneficiarului.

14. Finanţarea cheltuielilor din fondul de rezervă se efectuează pe măsura încasării veniturilor în bugetul unităţii administrativ-teritoriale şi se reflectă în partea de cheltuieli într-o poziţie distinctă.

V. Evidenţa şi controlul utilizării mijloacelor fondului de rezervă

15. Mijloacele fondului de rezervă se utilizează în strictă conformitate cu destinaţia lor, prevăzută în decizia Consiliului sătesc Tudora.

16. Datele privind utilizarea mijloacelor fondului de rezervă se reflectă în informaţiile despre mersul executării bugetului Primăriei satului Tudora.

17. Primarul prezintă Consiliului sătesc raportul despre utilizarea mijloacelor fondului împreună cu raportul privind mersul execuţiei bugetului Primăriei s. Tudora sau la altă dată, la solicitarea Consiliului sătesc Tudora.

18. Soldul neutilizat al mijloacelor alocate din fondul de rezervă se restituie în bugetul Primăriei satului Tudora, conform situaţiei la 31 decembrie.

19. Controlul asupra utilizării eficiente şi după destinaţie a mijloacelor fondului de rezervă se efectuează de către organele de control abilitate cu acest drept.

20. Utilizarea contrar destinaţiei a mijloacelor fondului de rezervă constituie temei pentru perceperea lor integrală şi incontestabilă în bugetul Primăriei s. Tudora şi tragerea la răspundere a persoanelor culpabile, în conformitate cu prevederile legislaţiei.

21. Responsabilitatea pentru alocarea şi utilizarea mijloacelor fondului de rezervă revine primarului satului Tudora.


Dacă v-a plăcut postarea, apreciaţi-ne cu un Like!


Categorie: Regulamente aprobate de Consiliul local | Adăugat de: mchilian (18.08.2017)
Vizualizări: 206 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar

uCoz