MENU
Acasă » Articole » Consiliul local » Regulamente aprobate de Consiliul local

REGULILE DE ÎNTREŢINERE A ANIMALELOR ŞI PĂSĂRILOR DOMESTICE PE TERITORIUL localităţii TUDORA

Anexă

la decizia Consiliului sătesc nr.3/6 din 27.04.2017

REGULILE

DE ÎNTREŢINERE A ANIMALELOR ŞI PĂSĂRILOR DOMESTICE PE TERITORIUL

localităţii TUDORA

      1. DISPOZIŢII GENERALE
  1. Prezentele Reguli stabilesc modul de întreţinere a animalelor şi păsărilor în s.Tudora, drepturile şi obligaţiile autorităţii publice locale, a conducătorilor întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de forma lor de proprietate, precum şi a persoanelor particulare şi au ca scop apărării sănătăţii publice şi sănătăţii animale, prevenirii şi evitării bolilor comune omului şi animalelor precum şi protecţiei mediului. Prezentele Reguli sunt elaborate în baza, art.36 alin.(1), art.37 alin. (1), (7) Constituţia R. Moldova din 29.07.1994,art. 14, alin. (2) lit. s1), Legii nr. 436 din 28.12.2006 privind administraţia publică locală, Legii privind supravegherea de stat a sănătăţii publice nr. 10-XVI din 03.02.2009, Legii nr. 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar – veterinară, Legii nr.440 din 27.04.1995 cu privire la zonele şi fâşiile de protecţie a apelor râurilor şi bazinelor de apă, Legii nr.439 din 27.04.1995 regnului animal şi art. 181 din Codrul contravenţional al RM elaborat prin legea 218 din 24.10.2008.
  2. Prevederile prezentelor Reguli stabilesc condiţiile de întreţinere ale animalelor domestice şi/sau păsărilor domestice şi responsabilităţile deţinătorilor lor, în vederea prevenirii modurilor necorespunzătoare şi abuzive de întreţinere a animalelor domestice şi păsărilor domestice pe lângă gospodării şi alte tipuri de construcţii din intravilanul satului.
  3. Prezentele Reguli au în calitate de obiective unificarea eforturilor tuturor organelor abilitate şi persoanelor interesate în soluţionarea problemelor controlului şi supravegherii sanitar-veterinare a condiţiilor de întreţinere, nutriţie şi aplicare a măsurilor de imunizare curative şi profilactice a animalelor domestice şi păsărilor domestice, deţinerii şi evidenţei lor, respectării normelor şi regulilor sanitar-veterinare de întreţinere a animalelor şi/sau păsărilor domestice şi, întru asigurarea şi crearea condiţiilor corespunzătoare de coexistenţă a lor în condiţii rurale.
  4. Controlul asupra protecţiei şi folosirii resurselor regnului animal este exercitat de către autoritatea centrală abilitată cu gestiunea resurselor naturale şi cu protecţia mediului înconjurător şi autorităţile administraţiei publice locale.
  5. Prevederile prezentelor Reguli sunt obligatorii pentru deţinătorii de animale domestice şi/sau păsări domestice de pe teritoriul satului Tudora.
  6. Prezentele Reguli prevăd noţiuni cu următoarele semnificaţii:
    • animale domestice – animale îmblânzite, crescute, întreţinute şi reproduse de persoane fizice sau juridice pentru utilitate economică sau de companie, producţia de carne şi/sau de alte produse comerciale.
  • păsări domestice (de curte) – toate păsările care sunt crescute, întreţinute şi reproduse de persoane fizice sau juridice pentru producţia de carne, de ouă de consum sau de alte produse comerciale.
  • deţinător de animale – persoană fizică sau juridică, indiferent de forma de proprietate şi statutul juridic, care deţine în proprietate, în posesiune sau în folosinţă permanentă ori provizorie animale în calitate de proprietar de animale şi/sau deţinător de exploataţie, sau de îngrijitor temporar al animalelor, inclusiv conducătorii grupurilor de animale, ai mijloacelor de transport în care se află animale, precum, fermelor de animale, centrelor de colectare a animalelor şi unităţilor de sacrificare;
  • identificare a animalelor – atribuire a numărului de identificare prin aplicarea crotaliilor, a altor mijloace de identificare, inclusiv electronice, care vor asigura identificarea animalelor fără a prejudicia buna lor stare, cu respectarea cerinţelor trasabilităţii;

- paşaport individual pentru bovine – document oficial în care se înregistrează identitatea fiecărui animal din specia bovină;

- SITA – este un complex de elemente şi proceduri ce permit identificarea şi înregistrarea animalelor şi exploataţiilor (unităţi de animale, construcţii sau întreprinderi în aer liber în care sunt crescute, ţinute sau manipulate animale).

II. CONDIŢIILE DE ÎNTREŢINERE A ANIMALELOR DOMESTICE ŞI PĂSĂRILOR DOMESTICE

 

  1. Pe teritoriul satului Tudora întreţinerea animalelor domestice şi păsărilor domestice de către persoane fizice, se permite în adăposturi amenajate în acest scop pe terenul proprietate privată, doar în zonele satului în care sunt amplasate case individuale de locuit (gospodării particulare/private), ce dispun de curte (ogradă) şi numai dacă prin aceasta nu se creează disconfort vecinilor – locatari ai gospodăriilor adiacente.
  2. Dacă casele individuale de locuit dispun de curţi de folosinţă comună întreţinerea animalelor domestice şi păsărilor domestice se permite doar cu acordul scris al tuturor coproprietarilor.
  3. Adăposturile şi/sau locurile de întreţinere în curţile gospodăriilor particulare se amplasează şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor. Conducerea bovinelor până la locul de strângere a cirezii şi înapoi se va face numai cu însoţire şi condusă cu funie.
  4. Adăpostul de întreţinere trebuie să fie amenajat şi dotat conform particularităţilor biologice ale animalelor sau păsărilor întreţinute, iar locurile de întreţinere trebuie să fie îngrădite cu gard de o înălţime nu mai puţin de 1,5 m.
  5. Adăposturile pentru animalele productive şi păsări în cazul gospodăriilor specializate se amplasează la o distanţă nu mai puţin de 150 metri de la spaţiul locativ, obiectele de menire social-culturală şi 50 metri de la casele individuale de locuit, iar in cazul gospodăriilor auxiliare la o distanţă de 50 metri, respectiv, 15 metri.
  6. În cazul caselor particulare când distanţa dintre hotarele loturilor nu se încadrează în limitele indicate, întreţinerea păsărilor se admit fără a contacta hotarele vecinilor, iar la întreţinerea animalelor productive, adăugător la condiţiile de întreţinere a păsărilor, sunt necesare şi acordurile în scris ale vecinilor alăturaţi.
  7. Se interzice întreţinerea animalelor domestice şi păsărilor domestice în blocurile locative şi în terenurile adiacente acestora, în apartamente din blocurile locative, balcoane, în locurile publice cu excepţia câinilor şi pisicilor
  8. Se interzice păşunatul animalelor pe zonele de protecţie a drumurilor (naţionale - 7 m, drumuri locale în raza de 5 m).
  9. Trecerea animalelor, traversare peste drumurile naţionale şi raionale se va face numai în locuri prestabilite şi marcarea cu indicatorilor rutieri.
  10. Proprietarul bovinelor este să obligat a curăţia pe urma animalului străzile localităţii în timpul conducerii spre cireadă.
  11. Primărie indică concret drumul de conducere şi întoarcerea lor de la cireadă pe traseul bine determinat, pentru a evita trecerea prin preajma instituţiilor publice şi locurilor aglomerate public in localitate (staţii de oprire, gară, piaţa ect..)

18. Pe lângă gospodăriile private în intravilanul s.Tudora, pot fi întreţinute animale domestice şi păsări adulte, ce nu depăşesc numărul de:

  • Cabaline 2 - capete
  • Bovine 4 - capete
  • Porcine 4 - capete
  • Ovine şi caprine 10 - capete
  • Ovine pe timp de iarnă 10 - capete
  • Păsări 200 - capete
  • Iepuri 100 - capete.

Întreţinerea animalelor şi păsărilor domestice pe lângă gospodăriile private, nu poate fi efectuată cu depăşirea numerelor de capete stabilite de prezentele reguli.

  1. Deţinerea animalelor şi păsărilor domestice peste numărul prevăzut în punctul.18 este permisă şi poate fi realizată prin constituirea microfermelor în extravilanul localităţii cu respectarea legislaţiei în vigoare.
  2. Distantele minime de protecţie sanitara intre teritoriile protejate si o serie de unitatea care produc disconfort si riscuri asupra sănătăţii populaţiei sunt următoarele:
    - Ferme de cabaline, intre 5-10 capete: 50 m
    - Ferme de cabaline, peste 10 capete: 100 m
    - Ferme si crescătorii de bovine, intre 6-50 capete: 50 m
    - Ferme si crescătorii de bovine, intre 51-200 capete: 100 m
    - Ferme si crescătorii de bovine, peste 201 capete: 200 m
    - Ferme de pasări, intre 101-500 de capete: 50 m
    - Ferme de pasări, intre 501-5.000 de capete: 500 m
    - Ferme de ovine, caprine intre 6-10: 100 m
  • - Ferme de ovine, caprine peste 11: 200 m
    - Ferme de porci, intre 6-20 de capete: 100 m
    - Ferme de porci, intre 21-50 de capete: 200 m
    - Ferme de porci, intre 51-1.000 de capete: 500 m
    - Complexe de proci, intre 1.000-10.000 de capete: 1.000 m
    - Ferme si crescătorii de iepuri intre 100 si 5.000 de capete: 100 m
    - Ferme si crescătorii de iepuri cu peste 5.000 de capete: 200 m
    - Adăposturi pentru animale, inclusiv comunitare: 100 m
    - Abatoare: 500 m
  1. În zonele de protecţie a apelor se interzice amplasarea fermelor şi complexelor zootehnice:
    De-a lungul malurilor râurilor şi bazinelor de apă se stabilesc zone de protecţie a apelor cu o lăţime de cel puţin 500 metri de la muchia taluzului riveran al albiei pe maluri, dar nu mai departe de cumpăna apelor. Pentru păraie (cu curent de apă permanent sau temporar) de-a lungul malurilor se stabileşte zona de protecţie a apelor cu o lăţime de cel puţin 15 metri pe ambele maluri.
  2. La amplasarea adăposturilor de întreţinere ale gospodăriilor specializate (fermelor de animale) se ţine cont de direcţia vântului dominant şi de distanţa minimă de la hotarul intravilanului localităţii. Întreţinători de animale (ciobani, văcari, ...) la ferme de animale sunt obligaţi de a trece anual controlul medical în conformitate legislaţiei.

 

Capitolul III - CREŞTEREA ŞI ÎNTREŢINEREA CÂINILOR ŞI PISICILOR

23. Cetăţenii care au în proprietate atât construcţia cât şi terenul aferent acestuia pot să întreţină câini, pisici, şi animale de casă, numai dacă împrejmuirea proprietăţii este corespunzătoare şi nu permite ieşirea câinilor pe domeniul public sau privat al comunei sau pe altă proprietate.

24. Cetăţenii care locuiesc în imobile comune (aflate in coproprietate) cu alte persoane fizice indiferent de gradul de rudenie sau in blocuri cu apartamente, pot creşte şi întreţine câini şi pisici, numai cu acordul scris al tuturor celorlalţi locatari sau proprietari din imobilul respectiv. În mod obligatoriu, deţinătorii de animale vor lua măsuri ca acestea să nu murdărească şi să nu deterioreze spaţiile de folosinţă comună (curte comuna, holuri, scări, spaţii verzi). În caz contrar, vor fi obligaţi să efectueze curăţenie, dezinfecţie, refacerea spaţiilor deteriorate şi plata daunelor, la solicitarea persoanei afectate.

25. Pe terenurile şi în curţile aflate în folosinţă comună sau coproprietate, deţinerea câinilor şi pisicilor se face cu acordul scris al celorlalţi colocatari sau coproprietari, respectând condiţiile impuse în art.24 şi 25.

26. Cetăţenii care întreţin câini sau pisici sunt obligaţi să ia toate măsurile pentru menţinerea animalelor într-o perfectă stare de sănătate şi în condiţii de zooigienă adecvate, respectând cu stricteţe normele de sănătate publica ale populaţiei si de asemenea protecţia mediului înconjurător. De asemenea proprietarii de animale din specia celor menţionate vor avea posibilitatea sa deţină in proprietate un număr de animale egal cu spaţiul amenajat pentru acestea, care respecta normele cu privire la spaţiul dedicat unui animal, dar nu un număr mai mare de trei (3)câini şi trei (3) pisici adulte.

27. În timpul plimbării câinilor pe domeniul public, aceştia vor fi purtaţi obligatoriu în lesă, indiferent de talie sau rasă. Câinii de talie mijlocie şi mare vor purta botniţă. Se interzice plimbarea câinilor, indiferent de talie şi rasă, în zonele învecinate şcolilor si grădiniţelor si de asemenea in apropierea spatiilor publice cu circulaţie densa de persoane, spatii comerciale, căminul cultural s.a.).

28. Se interzice intrarea persoanelor, însoţite de câini, în magazine, săli de spectacole şi sport, mijloace de transport în comun, locuri de joacă pentru copii, şcoli şi grădiniţe. În comuna Tudora - este interzisă creşterea şi întreţinerea câinilor din rasele de luptă în vederea organizării şi desfăşurării de lupte între câini.

29. Câinii care se află pe domeniul public sau privat al comunei Tudora în alte condiţii decât cele prevăzute la art.26, 27, vor fi consideraţi câini vagabonzi sau abandonaţi. Aceştia vor fi ridicaţi în vederea sterilizării de către autoritatea publica prin serviciile publice cu atribuţii in acest sens sau nimiciţi dacă sunt depistate la o distanţă de 200 m şi mai departe de periferia localităţilor.

30. Se permite nimicirea în decursul întregului an a câinilor şi pisicilor vagabonde, depistate la o distanţă de 200 m şi mai departe de periferia localităţilor, cu acordul organului de stat pentru supravegherea cinegetică.

31. Eliberarea de câinilor de către orice persoană fizică şi juridică, pe domeniul public sau privat al comunei este interzis.

III. RESPONSABILITĂŢILE DEŢINĂTORILOR DE ANIMALE DOMESTICE ŞI PĂSĂRI DOMESTICE

  1. Deţinătorii sunt obligaţi:

a) să respecte prezentele Reguli de întreţinere a animalelor domestice şi păsărilor domestice pe teritoriul satului şi legislaţia sanitar-veterinară în vigoare;

b) să identifice şi să înregistreze în baza de date a SITA, conform legislaţiei în vigoare, animalele din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, cabaline, asini şi descendenţii obţinuţi prin încrucişarea acestora, toate exploataţiile (gospodăriile) în care se întreţin sau se manipulează aceste animale, fie fermă, stână, târg, abator, centre de colectare a animalelor. Înregistrarea se efectuează la .............................Oficiul teritorial al Operatorului Naţional, conform legislaţiei în vigoare.

c) să poarte întreaga răspundere pentru asigurarea şi garantarea sănătăţii animalelor domestice şi/sau păsărilor domestice, nutriţiei, protecţiei lor, protecţiei mediului şi a salubrităţii produselor obţinute de la ele sau din abatajul lor;

d) să înregistreze animalele şi păsările după locul de trai la Primăria s.Tudora, în registrele de gospodărie;

e) să evite provocării de dureri, suferinţe sau vătămări inutile animalelor/pasărilor aflate în îngrijirea lor;

f) să întreţină animalele/păsările şi adăposturile acestora, cu respectarea normelor sanitar-veterinare, fără să producă poluarea mediului înconjurător sau disconfort vecinilor;

g) să menţină curăţenia în adăposturile de întreţinere şi teritoriile adiacente ale acestora;

h) să respecte şi să aplice întocmai, măsurile stabilite de organele sanitar - veterinare de stat, pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale;

i) să permită personalului sanitar - veterinar autorizat, verificarea stării de sănătate a animalelor/păsărilor din gospodărie şi să-l sprijine în efectuarea operaţiunilor sanitar-veterinare;

j) să anunţe, fără întârziere, Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor şi Primăria satului Tudora despre apariţia suspiciunilor sau îmbolnăvirilor la animalele domestice şi/sau păsările domestice, iar până la sosirea personalului sanitar - veterinar autorizat, să izoleze forţat animalele bolnave, pierite, ucise sau tăiate clandestin, fiind interzisă folosirea sau comercializarea cărnii sau a altor produse, subproduse şi semifabricate provenite de la aceste animale, fără aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare.

k) să prezinte animalele pentru efectuarea acţiunilor medicale veterinare de interes public, la locul, data şi ora stabilite de personalul sanitar - veterinar autorizat;

l) să acorde sprijin Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor şi să contribuie la efectuarea acţiunilor medicale veterinare de interes public, inclusiv la imunizarea profilactică şi curativă a animalelor şi păsărilor;

m) să respecte şi să aplice normele legale privind să mişcarea, transportul de animale şi păsări domestice, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind trasabilitatea animalelor;

n) să aplice măsurile sanitar-veterinare privind prevenirea bolilor animalelor sau prevenirea răspândirii acestora în teritoriu;

o) să efectueze regulat dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea adăposturilor de întreţinere, ori de câte ori este necesar, dar nu mai rar de 1 dată în lună;

p) să efectueze curăţenia pe domeniul public, murdărit cu dejecţii ca urmare a deplasării animalelor/ pasărilor aflate în îngrijirea lor;

r) în cazul sacrificării animalelor domestice mari, se efectueze sacrificarea numai cu permisiunea şi sub supravegherea personalului sanitar - veterinar autorizat în locuri amenajate special pentru aceasta, iar produsele postabatoriale se vor utiliza numai după expertiza sanitar-veterinară a lor cu eliberarea documentelor corespunzătoare.

s) în cazul pieirii animalelor şi păsărilor din cauza bolilor, cadavrele acestora se vor transmite preventiv spre examinare laborotorul sanitar-veterinar din cadrul Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor .

t) să separe deşeurilor inerte şi reciclabile de gunoiul de grajd, ……...

 

  1. Deţinătorilor le este strict interzis:
    1. retragerea forţată din mediul ambiant a animalelor sălbatice şi întreţinerea lor în condiţii casnice;
    2. întreţinerea necorespunzătoare a animalelor şi sau păsărilor domestice, producând poluarea mediului sau disconfort vecinilor– locatari ai gospodăriilor adiacente.
    3. crearea neautorizată a fermelor de animale şi păsări domestice în intravilanul satului Tudora, care contravin normelor de protecţie sanitară;
    4. păşunatul animalelor în spaţii publice, parcuri, zone de odihnă, zone de protecţie ale străzilor, şoselelor, ect.
    5. deplasării animalelor/ pasărilor pe spaţii publice, pe lângă edificii de menire social-culturală (instituţii publice, de învăţământ, medicale, socio-culturale ş.a.);
    6. abandonarea sau eliberarea animalelor şi/sau păsărilor domestice pe care le deţin.
    7. evacuarea dejecţiilor animale şi a apelor reziduale rezultate din igienizarea adăposturilor în canale deschise, (râuri) ape de suprafaţă şi subterane, pe domeniul public (şanţuri, drumuri, căi de acces, alei, etc.) sau către gospodăriile particulare;
    8. depozitarea gunoiului de grajd în spaţii deschise, în aproprierea locuinţelor individuale sau alte edificii de interes public sau privat, zona de protecţie a apelor.
    9. aruncarea/abandonarea cadavrelor de animale sau pasări.
  2. Aruncarea, de către orice persoană fizică sau juridică, a cadavrelor de animale sau păsări pe domeniul public sau privat al comunei Tudora este strict interzisă. Cadavrele se vor preda la groapa.......specializată în neutralizarea deşeurilor de origine animală autorizata sanitar-veterinar.
  3. Deţinătorii de câini sunt obligaţi:
  1. anual să prezinte câinii cu vârsta de peste 3 luni la serviciile sanitar-veterinare de stat pentru vaccinare contra rabiei;
  2. să recupereze daunele aduse, inclusiv în baza hotărârii judecătoreşti;
  3. urgent să prezinte serviciului sanitar-veterinar de stat câinii, care au provocat rani, zgârieturi, traume oamenilor sau animalelor domestice, pentru a-i supune unui control şi a-i supraveghere sanitar-veterinara pentru o perioada de 14 zile.
  4. Conducătorilor întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de forma de proprietate, şi persoanelor particulare li se interzice deţinerea câinilor vagabonzi pe terenurile întreprinderilor şi în curţile caselor de locuit.
  5. să ţină în curţile particulare câini legaţi sau liberi, dacă curţile sunt îngrădite bine;
  6. să ţină câinii de pază pe terenul întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor - numai legaţi;

 

  1. Primăria este obligată:
  1. să organizeze brigăzi (echipe) pentru prinderea câinilor vagabonzi şi sterilizarea ori nimicirea lor.
  2. Câinii fără stăpâni, inclusiv câinii cu lese, jetoane, botniţe, ce se află în localurile publice, pe străzi, pieţe de desfacere a produselor agroalimentare, magazine, parcuri, scuaruri, plaje, mijloace de transport etc., vor fi prinşi, iar în locurile de vânătoare - împuşcaţi, cu respectarea modului stabilit şi măsurilor de securitate.
  3. Responsabilitatea privind prinderea şi nimicirea câinilor vagabonzi în localităţi se pune pe seama primăriei.
  4. Consiliile locale asigura colectarea si nimicirea cadavrelor de animale si pasari sub supravegherea autoritatilor sanitare-veterinare abilitate.
  1. Sancţiunile. conform ar. 157, 158 al CC RM......

Încălcarea prezentelor reguli, se sancţionează cu amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

 

 

 

 


Dacă v-a plăcut postarea, apreciaţi-ne cu un Like!


Categorie: Regulamente aprobate de Consiliul local | Adăugat de: mchilian (18.08.2017)
Vizualizări: 242 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar

uCoz